Del 22 al 27 de novembre, Barcelona ha acollit el primer Fòrum Internacional Youth Act!, que ha acostat lluites juvenils i joves activistes de més de 15 països. El Fòrum ha servit per visibilitar diferents reivindicacions i propostes d’acció a l’hora de fer front als reptes comuns d’una generació. Les jornades han estat organitzades pel Consell de la Joventut de Barcelona de manera conjunta amb Servei Civil Internacional i gairebé totes les activitats s’han pogut gaudir en format presencial i online.
El tret de sortida
Dilluns 22 de novembre vam donar el tret de sortida del Fòrum a la Lleialtat Santsenca amb activistes del Congreso Nacional Indígena (Mèxic); el Moviment de Joventut Revolucionària (Kurdistan); Gareth Sella (Colòmbia); La Pública a Judici i l’Assemblea d’Insubmissos (Barcelona). En el debat, moderat pel periodista Alaaddine Azzouzi, es va parlar sobre les lluites que s’estan duent a terme des dels diferents territoris, dels mecanismes de repressió i de la solidaritat entre pobles. En l’acte d’inauguració hi va haver presència de diferents organitzacions del territori i especialment representació institucional.
LaFede.cat va acollir les activitats de la tarda que van consistir en una xerrada i un taller. Per començar, vam parlar sobre la Mediterrània oblidada amb activistes joves del Sàhara, Palestina, el Líban i Itàlia. En segon lloc, va tenir lloc un taller sobre el videoactivisme com a eina de protecció contra la repressió impartit per Novact.
Una setmana plena de debats i xerrades
La Fontana va reunir les activitats del segon dia, que va començar amb una xerrada sobre els fonaments del racisme estructural i les eines per combatre’l. La jornada va continuar amb una sessió sobre estratègies de lluita a Brasil, Barcelona, el Líban i Hamburg en el combat contra el feixisme.
En l’equador de les jornades vam parlar sobre el paper de les resistències rurals en la lluita contra l’emergència climàtica amb activistes colombianes i membres de la Plataforma Stop JJOO. La següent sessió es va dedicar a les respostes contra el jovenicidi amb activistes de Colòmbia, Mèxic i Barcelona. El dijous no vam programar cap activitat amb l’objectiu de donar suport a les convocatòries del 25N.
El divendres 26 també va estar farcit d’activitats, ja que va haver-hi una xerrada i dos tallers. En la xerrada, que va tenir lloc a la Universitat Pompeu Fabra, vam debatre sobre la Renda Bàsica Universal amb joves de diversos col·lectius del territori. A més, la mateixa tarda vam organitzar dos tallers a La Model, un sobre com detectar i actuar quan identifiquem situacions racistes a les entitats i un altre sobre experiències africanes d’ús de la tecnologia pel canvi social.
La recta final
Vam encarar la recta final del Fòrum a l’Ateneu Popular de Nou Barris amb una jornadaen dissabte, on va haver xerrades sobre models policials i estratègies organitzatives i un taller sobre la importància de les emocions. També es va dur a terme un vermut, un dinar a càrrec d’Abarka Coop i finalment, un concert de tancament amb Senyor Oca.
Aquest Fòrum no hauria estat possible sense la dedicació de totes les persones activistes, talleristes i voluntàries i el suport de l’Agència Catalana de Joventut de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.